Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Bengtsson, ordförande för Segelsällskapet Vikingarna Kalmar har hjälpt till att ta fram det nya sjökortet.

Efter 160 år – nu får Kalmar skärgård nytt sjökort

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 160 år kan ett nytt sjökort presenterats i Kalmars södra skärgård.
Under två år har skärgården dokumenterats och flygfotats. Djup har mätts och nya farleder har tagits fram.

Arbetet har utförts i samarbete med Kalmar kommun – och Segelsällskapet Vikingarna Kalmar har lagt runt 600 ideella timmar på att undersöka skärgården.

Tagit fram nya farleder

– Hela området är flygfotat och områden som man tidigare inte vågat ge sig in i har dokumenterats. Vi har mätt djup, folk körde ju på grund eftersom det var så dåligt sjömätt. Det har ju inte gjorts på 160 år och då användes ekbåtar, säger Ola Bengtsson, ordförande för Segelsällskapet Vikingarna Kalmar.

Arbetet med det nya sjökortet har pågått i två år och har varit ett samarbete mellan flera olika aktörer, inte minst Kalmar kommun och segelsällskapet.

– Det har gjort att vi nu har väl utpekade leder och det har blivit väldigt bra för en ringa kostnad för kommunen. Vi i segelsällskapet har stått för nästan 600 timmar i ideellt arbete, säger Ola Bengtsson.

Lyft för Kalmar kommun

Segelsällskapet Vikingarna Kalmar har runt 365 registrerade medlemmar – och ett tiotal av dem har arbetat med att undersöka och dokumentera skärgården.

– Nu har vi ett riktigt modernt sjökort som täcker hela området och nästa år blir det elektroniskt. Nu kan kommunen skylta med en riktig skärgård, säger Ola Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet