En polis skadade sig vid rånarjakten. Foto: SVT / arkiv

18-åring angrep polisbil – misstänks för blåljussabotage

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man i Västervik kan vara den första personen någonsin som begått brottet blåljussabotage – en ny brottsrubricering som innebär skärpta straff för den som ger sig på blåljuspersonal.

Den nya lagen började gälla vid midnatt och det dröjde bara en timme, klockan 01.01, innan den användes första gången.

– Vi var på plats och patrullerade i centrala Västervik. I samband med att vi skulle omhänderta en person så ska den misstänkte ha ställt sig framför polisbilen för att hindra färden. Han slog sedan flera slag mot patrullbilen så att framrutan gick sönder. Patrullen tvingades att byta bil, berättar polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Den nya lagen om blåljussabotage innebär att den som går till angrepp mot blåljuspersonal eller på annat sätt saboterar deras verksamhet riskerar upp till livstids fängelse i grova fall. Enligt Evelina Olsson kommer händelsen i Västervik troligtvis att rubriceras som blåljussabotage av normalgraden, ett brott som i sådana fall skulle kunna ge upp till fyra år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.