Kalmar januari 2017. Översvämning på Villagatan i Kalmar efter storm och höga vattenstånd. Foto: TT.

Idag tas beslut om ny klimatanpassningsplan i Kalmar

Publicerad

På torsdag beslutar vatten- och miljönämnden om en ny klimatanpassningsplan för Kalmar kommun. En första version har presenterats och nu startar arbetet med att ta fram åtgärder för att kunna hantera de klimateffekter som väntas drabba regionen de kommande decennierna.

MSB klassade i juni 2021 Blekinge-Kalmarkusten som ett av Sveriges tio största riskområden för ras, skred, erosion och översvämning som en följd av klimatförändringarna.

– Det här är startskottet för den anpassning som alla tillsammans måste göra utifrån de prognoser som finns, säger Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

2,8 meter höjd havsyta om 100 år

Enligt kommunens klimatanpassningsplan väntas normalvattentillståndet höjas med cirka 1,3 meter till år 2120.

Därutöver tillkommer tillfälliga höjningar på ytterligare 1,5 meter vid till exempel stormar och starka vindar. Värmeböljor kommer också att drabba Kalmar i framtiden, enligt kommunens prognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varvsholmen är en relativt nybyggd stadsdel i centrala Kalmar. Om ingenting görs kommer klimatförändringarna se till att havet höjs och hela stadsdelen kommer att hamna under vatten. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

De här förändringarna väntas påverka bland annat dricksvattenproduktionen, elförsörjningen och värdefulla naturmiljöer.

– Vi vill vara väl förberedda och på torsdag inleds kommunens anpassningsarbete som kommer att pågå i många år framöver. Det är omfattande förändringar och anpassningar det handlar om, säger Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer