20-åriga Beata från Kalmar i brändernas Sydney

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bushbränder härjar i östra Australien. Nu hotar flera brandhärdar femmiljonersstaden Sydney. Beata Wimmerberg från Kalmar är en av flera svenskar i farozonen.

– Det är tre stora bränder här i närheten. Den närmsta är nog en halvtimme bort, berättar hon.

Beata Wimmerberg befinner sig i Australien för att jobba. Hon bor med flera andra svenskar i en lägenhet i Bondi Beach – en förort till Sydney. I Australien är man van vid liknande bränder under sommaren men den senaste tidens bränder kom betydligt tidigare än väntat. Under tisdagen räknade man i östra Australien med upp emot 37 grader och starka vindar – något som väntas få bränderna att tillta.

– Jag pratade med en kollega igår som är född och uppvuxen här, han sa att det är nog bland det värsta han har varit med om, berättar Beata.

Läget är så allvarligt att de australiensiska myndigheterna har utropat katastroftillstånd för Sydney – för första gången någonsin. Beata och hennes vänner har packat sina pass och värdesaker och är nu redo att evakuera bostaden om de får ett sådant besked.

– Det kommer nog vara lite svårt att sova inatt, säger Beata.

Hör Beata berätta om situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.