Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
200 kameror till snöröjning i Växjö kommun Foto: TT

200 kameror ska vägleda snöröjare i Växjö: ”Jag tror att det är världsunikt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots av vi är mitt i sommaren förbereder sig Växjö kommun för kommande vintrars snöröjning. Kommunen vill nämligen sätta upp 200 kameror och 1 000 sensorer som ska ge kommunens snöröjare information om var det finns mest snö.

– En idé av flera som vi håller på att utveckla är att effektivisera snöröjningen genom att sätta upp 200 kameror och 1 000 sensorer på lyktstolpar som ska samla in data och tala om var det finns mest snö, säger Bo Hjälmefjord, projektutvecklare för Växjö kommun.  

Kamerorna ska inte fungera som övervakning utan har som syfte att samla in data i form av skuggor som passerar linsen. I nuläget är konceptet bara en idé under utveckling och man har ännu inte sökt tillstånd hos länsstyrelsen för att sätta upp kamerorna.   

– Dataskyddsförordningen kommer bli en viktig del i projektet och vi kommer att behöva stämma av med de lagliga aspekterna hela tiden och se till att allt vi gör är schysst utifrån de lagliga perspektiven, säger Bo Hjälmefjord.  

Tanken är att bilderna som kamerorna samlar in ska bearbetas av ett datasystem som sedan ska kunna skicka beställningar till plogbilar på var det finns mest snö.

Tror att man är först i världen

Kamerorna för snöröjningen är en del i ett större projekt. Växjö kommun ska nämligen leda ett nytt projekt som går ut på att få tiil samarbeten mellan olika aktörer som ska ta fram digitala lösningar på samhällsutmaningar.

EU har gett kommunen ett bidrag på 36 miljoner kronor och kravet är att kommunen tar fram världsunika lösningar.

Diacess som Växjö kommun kallar det treåriga projektet har en budget på 45 miljoner och 80% finansieras av EU-programmet Urban Innovation Actions. Ambitionen är att idéerna ska vara utförda och på plats år 2022.

Har ni hört om någon liknande satsning med kameror och snöröjning?

– Nej, jag tror att vi kan vara världsunika i det här fallet, säger Bo Hjälmefjord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet