På KLS slakterier blev 2018 ett rekordår då man slaktade nästan tio procent mer än vanligt Foto: SVT/Emil Bäckström

Slaktade nästan tio procent fler djur efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har inneburit långa slaktköer och stora kostnader för det svenska lantbruket. Men eftersom efterfrågan på småländskt kött samtidigt ökade kunde slakterierna gå på högvarv och enligt KLS slaktade man under 2018 mer djur än någonsin tidigare.

KLS slakterier har verksamhet i Kalmar, Hörby, Dalsjöfors och Ugglarp. I samband med sommarens torka vädjade Paul Robertson – inköpschef för KLS:s slakterier – till allmänheten att köpa mer svenskt kött. Syftet var att kunna utöka slakten för att korta slaktköerna.

Och med 2018 års resultat i backspegeln konstaterar han slaktköerna har kunnat hållas hanterbara tack vare en ökad försäljning vilket lett till att slakterierna kunnat slakta betydligt fler djur än tidigare.

Kalmar

– Det som har hänt är att efterfrågan har ökat väldigt mycket på smålandskött vilket har gjort att vi kunnat gå upp i slakt. Under 2018 ökade vi antalet slaktade djur med mellan fem till tio procent beroende på vilket djurslag vi tittar på, säger Paul Robertson.

KLS inköpschef Paul Robertsson. Foto: TT/SVT

Han menar att det framförallt är från de privata konsumenterna som efterfrågan har ökat men den har även stigit från restauranger och storhushåll.

Akuta ärenden prioriteras

För tillfället är kötiden på KLS slakterier cirka 15 veckor för den som vill anmäla en större mängd djur. Men i de fall där situationen är akut antingen för djurens hälsa eller för lantbrukarens bästa har man fortfarande möjlighet att ta emot djuren tidigare. 

– Oftast är det vi som först får reda på akutärenden och då kontaktar vi även LRF:s bondekompis och så försöker vi hjälpa lantbrukaren tillsammans.

Fler akuta fall än vanligt – men färre än väntat

Han berättar att det varit fler akuta fall under vintern än vanligt. Men trots det färre än man befarade när läget såg som allra värst ut efter torkan.

– En viss ökning har vi sett och det finns de som har det tufft med ekonomin, men vi trodde att det skulle bli värre, säger Paul Robertson.

Men eftersom många lantbrukare nu slaktat av fler djur än vad de hade planerat innan katastrofsommaren 2018 kommer även 2019 att bli ett tufft år. I längden finns det då även en risk att det blir en brist på svenskt kött som gör att priserna skenar iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet