Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustav Vasa ska tala ur skägget på Kalmar slott nästa år. Foto: TT

Gustav Vasa ska tala ur skägget på Kalmar slott

Publicerad

Nästa år anordnar Kalmar slott en utställning om Gustav Vasa, då det är 500 år sedan han landsteg på Stensö i Kalmar för att sedan starta befrielsekriget mot danskarna och Kalmarunionen.

Utställningen kommer inte bara att fokusera på Gustav Vasas roll som landsfader utan framförallt kring maktspelet och propagandan som behövdes för att styra ett kungarike.

Utställningen ska heta ”Gustav Vasa talar ur skägget” och öppnar den fjärde april 2020.

– För 500 år sedan startades befrielsekriget. Tidigare är Sverige en del av Kalmarunionen med framförallt dansk överhöghet. I början av 1500-talet gör svenskarna succesivt allt mer motstånd för att skapa ett eget rike, säger Tommy Josefsson, intendent på Kalmar slott.

Tommy Josefsson är intendent på Kalmar slott. Foto: SVT

Gustav Vasa – en furste av dåtidens mått

Med våld, propaganda och alla dåtidens maktmedel tog Gustav Vasa makten i Sverige, valdes till kung 1523 och under 40 års tid förändrade han Sverige till en stark centralmakt, med ett starkt skatteväsende, en egen armé och en lutheransk statskyrka. Dessutom avskaffades den gamla successionsordningen och Sverige gick från ett valrike till ett kungarike där kungamakten ärvdes.

– Man måste ge honom en eloge, han måste ha varit väldigt duktig på att få med sig folket som bodde i Sverige på den tiden, det var inte alltid alla som var positiva till det han ville genomföra, säger Tommy Josefsson.

Utställningen sker i samarbete med Livrustkammaren, som kommer att låna ut en del historiska föremål som blir en del av utställningen. Titeln ”Gustav Vasa talar ur skägget” kommer från att ett stort skägg kommer finnas i mitten av utställningen som både ska lysa och tala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer