23-åring från Västervik gjorde provet 24 gånger innan övningsskyltarna fick plockas bort Foto: Fredrik Sandberg/TT

23-åring från Västervik kuggades på uppkörningen – 24 gånger

Publicerad

Att skaffa körkort är ingen dans på rosor, det visar statistik från Trafikverket som nyhetsbyrån Siren sammanställt. I Småland har det varit tuffast för en 23-åring från Västerviks kommun som försökte 24 gånger innan hen lyckades.

Färsk statistik från Trafikverket visar att sedan 2013 har drygt 1200 personer runtom i landet kört upp minst 15 gånger.

I Kronoberg och Kalmar län finns flera fall där personer försökt och försökt utan att lyckas. Allra tuffast var det för 23-åringen från Västerviks kommun, men hen är tätt följd av en 46-åring från Ljungby kommun och en 36-åring från Alvesta kommun som skrapat ihop 23 uppkörningar.

Personen från Ljungby kommun kan dessutom ta över rekordet, då hen fortfarande inte är godkänd.

”Träna mellan gångerna”

På Trafikverket ser man statistiken som en signal på att folk har för bråttom mellan uppkörningstillfällena.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.

Allra värst i landet när det gäller antal uppkörningar är en person från Sollentuna som körde upp 50 gånger innan körkortet kunde inkasseras.

Fakta körkortsprov

Visa

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet