Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
28 grader i lägenhet på särskilt boende: ”Det är inte humant” Foto: SVT/Ida Andersson

28 grader i lägenhet på särskilt boende – de äldre får själva betala för markiser

Uppdaterad
Publicerad

Både personal och boende på Kvarngården i Ingelstad har lidit av värmen i sommar. Men om de enskilda lägenheterna ska få markiser är det de äldre själva som får stå för notan.

Efter att personalen larmat om att det varit väldigt varmt på Kvarngårdens särskilda boende har de fått protokoll där de skrivit upp temperaturen. I en lägenhet, som ligger på övervåningen med fönster mot söder, var det enligt personalens anteckningar 28 grader flera eftermiddagar under en vecka i juil.

– Det är inte humant tycker jag. Vi skulle vilja ha markiser så att det skulle dämpa värmen inomhus, säger Carina Arnoldsson som är skyddsombud på Kvarngården.

Både personal och boende påverkas

Både personalens arbetsmiljö och de äldres mående påverkas negativt av värmen. 

– De boende blir trötta, sover mycket och blir tungandade.

Personalen vill i första hand ha markiser i anslutning till gemensamma utrymmen och på exempelvis uteplatsen på södersidan. Det sistnämnda skulle göra det mer behagligt att vistas utomhus när det är varmt. De portabla luftkonditioringensenheter och parasoller som köpts in är bra men inte tillräckligt, menar personalen.

Linnéa och andra äldre får betala extra för markiser

Enligt Växjö kommun pågår ett arbete med att sätta upp markiser på särskilda boende i kommunen. Men de kan just nu inte svara på var i den prioriteringen Kvarngården ligger.

Vill de enskilda hyresgästerna ha markiser i sina lägenheter så skulle det enligt Vidingehem, som äger fastigheten, höja bruksvärdet på lägenheterna och därmed också hyran.

91-åriga Linnéa Johannesson skulle gärna ha markiser på sin lägenhet.

– Ja, det är klart att bra är det ju. Men jag har inte så hemskt mycket pengar att röra mig med, säger hon till SVT Småland.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer