Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR, bland annat på varför de inte prioriterat frågan tidigare. Foto: TT och pressbild/Eva Dalin

Tre frågor om: Utökad provtid på högskoleprovet

Publicerad

UHR, Universitets- och högskolerådet är den statlig myndighet som beslutar vilka som ska få utökad provtid på högskoleprovet. För närvarande är det bara personer med dyslexi eller synskada som erbjuds förlängd skrivtid.

UHR säger att de ska se över möjligheten att utöka anpassningen. Samtidigt var det bara några år sedan de tog beslut i frågan.

– 2017 beslutade vi att inte göra några förändringar, efter att vi då utrett om fler grupper kan omfattas av förlängd provtid, säger Åke Lernefalk, som är pressansvarig på UHR, Universitets- och högskolerådet. 

Inväntar beslut från DO 

UHR hänvisar också till att de inväntar beslut från DO, Diskrimineringsombudsmannen, som ska vara vägledande i arbetet med översynen kring anpassning för fler grupper.  

DO utreder två anmälningar som rör UHR och diskriminering av funktionsnedsatta och de är båda kopplade till anpassning i samband med högskoleprovet.

I anmälningarna ifrågasätts bland annat varför bara personer med dyslexi kan få längre provtid. Utredningarna är pågående och DO kan idag inte svara på när de kommer att vara klara. 

När DO kommit med ett beslut ska UHR titta på frågan igen.

– Vi kommer då att se över möjligheten att ge fler grupper utökad tid, säger Åke Lernefalk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.