Anebyhusgruppens fabrik i Åseda. Foto: SVT

34 anställda varslas på Anebyhusgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Utebliven lönsamhet ligger bakom att Anebyhusgruppen på torsdagen varslade 34 medarbetare. Samtliga tre fabriker berörs och fabriken i Ruda läggs ner till hösten.

– Det här är jättetråkigt. Vi har haft en god tillväxt men en utebliven lönsamhet de senaste två åren, säger Niklas Lundin som är vd på Anebyhusgruppen till SVT Nyheter Småland.

Anebyhusgruppen kommer nu att effektivisera sin verksamhet och centralisera vissa funktioner. Istället för tre fabriker kommer man gå vidare med enbart två. Fabrikerna i Åseda och Klöverfors blir kvar men fabriken i Ruda läggs ner till hösten. 

Minskad efterfrågan

En av anledningarna bakom problemen med lönsamhet är en minskad efterfrågan på grupphus menar Niklas Lundin. 

– Vi har 23 medarbetare på fabriken i Ruda och håller på med förhandlingar med de fackliga parterna och turordningsregler kommer innebära att det blir en del förflyttningar, säger han. 

Hur reagerade medarbetarna när de fick nyheten i dag? 

– Det finns medarbetare som kommer förlora sina jobb och det är tufft. Samtidigt så kom nog inte varsel som en överraskning. Vi har tidigare informerat om läget, säger Niklas Lundin.

Varslet om uppsägning är på grund av arbetsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.