Det misstänkta mordvapnet – en blodig yxa – hittades på golvet i garaget. Foto: polisens förundersökning

35-åring frias för mordet på Högstorp i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

35-åringen som misstänkts för att ha yxmördat sin mamma hemma i garaget på Högstorp i Växjö för tolv år sedan frias nu från mordanklagelserna.

Mannen var huvudmisstänkt redan år 2011, men friades då på grund av bristande bevisning. Tolv år senare, under hösten 2023, misstänktes den numera 35-årige mannen på nytt. Ny bevisning räckte denna gång till åtal.

Åklagare Emma Berge yrkade på livstids fängelse efter att ha fått fram nya bevis med en ovanlig metod. En infiltratör från NOA-polisen användes för att få mannen att avslöja detaljer, men det har alltså inte räckt för tingsrätten.

35-åringen frikänns nu på punkten mord, men döms till fängelse i två månader för sexuella ofredande och utpressning, som inte hänger ihop med mordfallet.

– Jag tänker att jag kommer överklaga och så får hovrätten bedöma, säger Emma Berge när SVT når henne på måndagseftermiddagen.

DNA på yxan räcker inte

Enligt tingsrätten kan den tekniska bevisningen inte binda sonen till själva gärningen, trots att hans DNA hittats på yxan vid den senaste undersökningen.

– Gärningsmannen borde utifrån hur yxan använts ha fått blod på sig. Den tekniska utredningen tyder inte på att dusch, handfat eller liknande har använts. Det har inte återfunnits blod på den tilltalades kläder eller i dennes bil eller bostad, säger chefsrådman Daniel Haraldsson i ett pressmeddelande.

35-åringen släpptes från häktet när rättegången avslutades, och han har nekat till mordmisstankarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fallet sammanfattas på en minut i klippet ovan. Foto: polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.