40.000 i månaden i fyra år till dömd politiker

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartisten Patric Svensson avgick efter att han åkte dit för rattfylleri. Nu får han cirka 40.000 kronor i månaden i fyra år.

Det var i höstas som ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö, Patric Svensson (FP), fastnade i en nykterhetskontroll. Han blåste positivt och testet visade att han hade 0,28 promille alkohol i blodet. Efter att Patric Svensson fastnat i alkoholkontrollen så ringde han partiet som senare samlades och kom överens om att den bästa lösningen var att han skulle lämna sina poilitiska uppdrag.

Men han får behålla stora delar av sin lön i  fyra år. För en politiker som fyllt 40 och varit politiker i minst tio år innebär avgångsersättningen 80 procent av sin lön det första året och 70 procent av lönen ytterligare i ytterligare tre år, säger Per Schöldberg (C) ordförande i Växjö kommuns organisations- och personalutskott till Smålandsnytt.

”Känns tryggt”

Avgångsersättningen som är en rekommendation från SKL, Sveriges kommuner och landsting, ger Patric Svenssons det första året 44.488 kronor i månaden och under nästföljande tre år 38.927 kronor i månaden.

– Det känns väldigt tryggt och bra, annars hade jag ju inte haft någon inkomst alls. Det är ju motsvarande a-kassa, säger Patric Svensson till P4 Kronobergs hemsida.

Vill inte kommentera ersättningen

– Min ambition är att skaffa ett jobb så snart som möjligt, säger Patric Svensson när Smålandsnytt ringer upp honom.

Han vill inte kommentera ersättningarna mer och inte heller om han har något jobb på gång.

Förmånliga villkor

Personer som har politiska uppdrag saknar a-kassa och har heller inte samma anställningstrygghet, vilket motiverar en avgångsersättning säger Per Schöldberg (C) ordförande i Växjö kommuns organisations- och personalutskott .

Men som politiker kan man alltså få betydligt mycket mer än de cirka 15.000 kronor som är taket i a-kassan.

Till skillnad från a-kassan finns det heller inget krav på aktivt jobbsökande. Patric Svensson säger i en kommentar till P4 Kronoberg att han är medveten om att det är förmånliga villkor.

Reglerna ska moderniseras

Bo Frank,  moderat kommunalråd i Växjö, försvarar delvis avgångsersättningarna. Han menar att det krävs bättre politikerlöner och bra avgångsersättningar för att locka duktiga personer till toppolitiken.

– Väldigt många begåvningar i dag tänker ju aldrig satsa på politiken för att lönerna är så mediokra jämfört med andra toppjobb. Politiker har mer lön än människor i allmänhet men det står inte i proportion till ansvaret och detta att vara uthängd i media mest var och varannan dag. Och skulle man gå i pension eller sluta i förtid då blir det ett herrans liv om det, säger Bo Frank i en intervju.

Samtidigt menar Bo Frank att reglementet måste moderniseras. Och Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på och arbetar om reglerna. Arbetet beräknas vara klart inom ett par år, vilket Bo Frank välkomnar.

– Pensionsreglementet kommer ju att ses över. SKL, (Sveriges kommuner och landsting), har sagt att inför nästa mandatperiod så tänker SKL komma med ett nytt reglemente. Det innebär med all säkerhet att personer inte kommer att kunna få pension vid så unga år som man kan få i dag och det är ganska rimligt, menar Bo Frank (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.