Foto: TT

40 miljoner till ökat bostadsbyggande i länen

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Kronobergs län får nästan 40 miljoner kronor vardera från regeringens byggbonus för 2017. Men inte alla kommuner får ta del av bidraget.

Byggbonusen är ett statsbidrag som är till för att öka bostadsbyggandet i landet.

Kraven för att få stödet är att minst en bostad har påbörjats det senaste året, att kommunen har antagit en plan för bostadsförsörjningen samt att det finns en nyanländ som folkbokförts där.

–Nu gäller det att kommunerna på allvar tar itu med kostnaderna för att skapa bostäder till alla, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Ökat intresse landet över

I Kalmar län får sju kommuner ta del av pengarna, Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Oskarshamn och Västervik.

I Kronobergs län får alla kommuner utom Tingsryd, Markaryd och Lessebo bidragspengar.

Totalt i landet får 199 kommuner i landet dela på cirka 1,8 miljarder kronor till stöd för ökat bostadsbyggande.

Intresset för att ansöka om stödet har ökat kraftigt. 2016 var det 114 kommuner som ansökte, i år var det 204 av landets kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.