Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Raggarbilar, brylcreme och rock'n'roll. Se klippet för en throwback till femtiotalet. Foto: Hedvig Nittve

Anrik frisörsalong väcktes till liv när 50-talet återvände till Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

I veckan var det brylkräm och Rock'n'Roll som gällde i Hultsfred. För första gången arrangerades en 50-talskväll i hembygdsföreningen och en gammal frisörsalong öppnades upp. Besökaren Jan Karlsson besökte salongen när han var liten.

 – Var inte mer än en tvärhand hög sist, säger han.

Från hembygdsgården hörs musik. Utanför står ett gäng 50-talsbilar uppradade och inuti hembygdsgården är det fullt med folk. Många iklädda typiska 50-talskläder.

– Det är första gången vi arrangerar en 50-talskväll så det är roligt att så många har kommit hit, säger Thorbjörn Svahn, ordförande i Hultsfreds hembygdsförening.

50-talsmuseum

Sedan några år tillbaka har föreningen tre stycken 50-talsmuseum. Frodes frisersalong, Erik Lundbergs affär och den unga familjens hem 1958.

– Det är roligt att det finns kvar så som det var när man var liten, säger Jan Karlsson, en av besökarna.

Skänktes till hembygdsföreningen

På 50-talskvällen i tisdags var det frisörsalongen som lockade störst publik. Möblerna och inventarierna är bevarade från Rune Frodes frisersalong, som fanns i Hultsfred i många år, och skänktes till Hembygdsföreningen efter Rune Frodes död.

– Frodes frisersalong var det första stället i Hultsfred där man kunde köpa kondomer. Man kunde också ta hål i öronen och få THX-sprutor, ett mirakelmedel som sen förbjöds, säger Thorbjörn Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.