Atles mamma Ulrika Brandt riktar kritik mot Region Kronoberg som hon menar bryter mot lagen. Foto: SVT/Privat

8-åriga Atle har väntat på läkartid i snart ett år

Publicerad

I april 2018 diagnostiserades nu 8-åriga Atle med autism och ADHD och skickades vidare till Barn- och ungdomshabiliteringen i Växjö. Nästan ett år senare har han fortfarande inte fått någon läkartid.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om situationen på Barn- och ungdomshabiliteringen i Växjö, där de anställda menar att personalstyrkan är alldeles för liten för att de ska hinna hjälpa alla sina patienter i tid.

Svårt med skolan

En av de som drabbats är 8-åriga Atle. Efter att ha fått sin diagnos, autism och ADHD, har han väntat i ungefär 11 månader på att få träffa en läkare, vilket han måste göra innan det kan bli aktuellt med medicinering mot ADHD.

– Det är jobbigt och skolan fungerar inte alls. Han fick sin diagnos innan han började och då tänkte vi att vi kunde få lite rätsida på det tills dess, men så blev det ju inte, säger Ulrika Brandt, Atles mamma.

Bryter mot lagen

Trots att Sverige har en lagstadgad vårdgaranti som säger att man ska få träffa en läkare efter högst tre månader har det alltså snart gått ett år för Atle. Ulrika Brandt riktar nu därför kritik mot Region Kronoberg.

– Följer man inte lagen så ska man straffas för det, säger hon.

Beror på personalbrist

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) är medveten om situationen på Barn- och ungdomshabiliteringen och enligt honom beror de långa väntetiderna på svårigheterna med att rekrytera ny personal.

– Vi har fått reda på att problemet nu när vi tillträdde i januari och vi har påbörjat aktiviteter för att försöka komma till rätta med detta, men vi kan inte lösa allt på en gång, säger Mikael Johansson (M).

I klippet i spelaren ovanför får du veta med om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet