Nästan 90 procent av alla kontrollerade A-traktorer i Kalmar län har allvarliga brister, berättar polisinspektör Günter Ruchatz. Foto: SVT

Polisen: Majoriteten av A-traktorerna inte godkända

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 90 procent av de A-traktorer som polisen i Kalmar län kontrollerar är olagliga. Antingen för att de kan köra fortare än den tillåtna maxhastigheten om 30 kilometer i timmen, eller för att de har allvarliga säkerhetsbrister.

– När vi kontrollerar A-traktorer så är 80 till 90 procent inte godkända, säger Günter Ruchatz som är polisinspektör vid trafikpolisen i Kalmar län.

Förra veckan gjordes riktade insatser av länets trafikpolis i två kommuner och totalt kontrollerades tolv A-traktorer. Av dem hade tio brister som ledde till föreläggande om körförbud och ombesiktning.

– Då är det trafiksäkerhetsbrister på fordonet och ofta också att den går för fort, då måste den besiktigas om. De får gå i max 30 kilometer i timmen och ofta går de fortare än så, säger Günter Ruchatz.

Både ungdomar och föräldrar begår brott

Detta är ingen ovanlig siffra, berättar Günter Ruchatz, utan en stor andel av länets A-traktorer har manipulerats för att kunna köra fortare än den tillåtna maxhastigheten.

– Det är ett brott som de gör sig skyldiga till, nämligen olovlig körning. De flesta förarna är under 18 år och vi kontaktar föräldrarna när vi stoppar dem. Föräldrarna äger ofta fordonet och är skyldiga att se till att det är trafiksäkert och i det skick det ska vara. Föräldrarna kan då också vara skyldiga till ett brott; tillåtande av olovlig körning, säger han.

I helgen inträffade en trafikolycka med en A-traktor där en person omkom. Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.