Den lilla bandyföreningen Åby/Tjureda IF toppar Bandyallsvenskan. Foto: SVT

Åby/Tjureda siktar mot elitserien

Publicerad

Den lilla bandyföreningen Åby/Tjureda IF strax norr om Växjö toppar fortsatt Bandyallsvenskan. Igår kom dock första förlusten efter att tio matcher spelats, när IFK Kungälv gästade Åbyvallen.

Trots det pratas det elitseriespel i Åby.

– Det vore väldigt stort för bygden och hela området runt omkring. Det finns ju inget bandylag på den här nivån här, säger Johan Marklund som följer följer laget på nära håll.

Det är andra säsongen för Åby/Tjureda i Bandyallsvenskan.

– Det betyder jättemycket för samhället. Alla är med och hejar. Går man upp i elitserien betyder det mer folk i Åby, säger Emelie Wickström samtidigt som hon säljer korv i pausen.

Började på sjöis

Ove Svensson har varit ordförande i klubben sedan 53 år och njuter av framgångarna.

– Jag har ju varit med från början när vi spelade på sjöis. Det är ju helt fantastiskt att få vara med på den här nivån.

Om ni nu går upp i elitserien, vad skulle det betyda?

– Sakta i backarna nu. Vi har spelat tio matcher och har tolv kvar! Men om vår lilla förening skulle lyckas är min bestämda uppfattning att vi kommer dit för att stanna, säger ordföranden Ove Svensson.

Många skador

Laget har lyckats med framgångarna trots många skador.

Men frågan är så klart om Åby/Tjureda är rustade för spel i högsta serien.

– Jag tror att vi har stommen för det. Vi är starka tillsammans och har kul ihop. Det är nyckeln till framgången. Men kanske vi skulle behöva nån förstärkning, en bredare trupp för att spela i Elitserien, säger lagkaptenen Filip Linge.

Trots en 1-0 ledning och många fina chanser och ett klart övertag i första halvlek, föll Åby/Tjureda igår mot Kungälv. Resultat blev 1-4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.