Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Törnqvist, kock på Hanemålaskolan, är ledsen över att det var barn som hittade krypen i maten. Foto: Gry Nanker/SVT

Äckliga överraskningen – Hanemålaskolan i Nybro serverade skalbaggar i broccolisoppan

Uppdaterad
Publicerad

Barnen på Hanemålaskolan i Nybro hittade små skalbaggar i sin broccolisoppa under torsdagens lunch förra veckan. Skolan lokaliserade snabbt krypen till fryst ekologisk broccoli.

Det var på grund av den ekologiska broccolin som skalbaggarna lyckades smita ner i soppan. Elever på skolan upptäckte skalbaggarna i sin soppa vid lunchen.

Johan Törnqvist som är förste kock i Nybro Kommun tycker det är tråkigt att det var barnen som hittade skadedjuren.

– Jag hoppas inte att barnen blir rädda för ekologiska produkter eller broccolisoppa som det var i detta fallet, säger Johan Törnqvist.

”Lätt att kryp kommer med”

Den ekologiska broccolin som användes i soppan var frusen och portionspaketerad. Johan Törnqvist förklarar att det ofta förekommer skadedjur i ekologiska produkter.

– Man använder inte samma besprutningsmedel som de vanliga grönsakerna och så är det lätt att kryp kommer med, säger Johan Törnqvist.

Barnen på skolan berättar att de tyckte det var äckligt att elever hittade skalbaggar i sin soppa men de har också förståelse för att sånt kan ske.

Ett sätt att förebygga att skadedjur i skolmaten är att sluta köpa in ekologiska produkter, men Johan Törnqvist säger att man kommer fortsätta då man vill fortsätta gynna naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.