Hör i klippet hur Nellie Edin Hjalmar reagerade när hon fick veta att hon inte kunde bli polis, eftersom hon har ADHD. Foto: FannyAsplund / SVT

Adhd-spärren borttagen efter DO-beslut – nu kan Nellie bli polis

Uppdaterad
Publicerad

Personer med någon form av NPF-diagnos, som adhd, kan nu söka till polisutbildningen. Det var inte möjligt tidigare – och nu har Nellie, 16, chansen att uppfylla sin dröm.

– Nu är det inget som stoppar mig från att bli polis, säger Nellie Edin Hjalmar till SVT Nyheter Småland.

När Nellie Edin Hjalmar från Växjö skulle välja gymnasium fick hon veta att hon inte kunde söka vidare till polisutbildningen senare, eftersom hon har en adhd-diagnos. För Nellie var detta en chock, då hon drömt om polisyrket i hela sitt liv, vilket Smålandsposten berättat om tidigare.

– Då blev jag arg och skrev en insändare i en tidning för att få fler att uppmärksamma detta.

Nu är drömmen inte långt borta för Nellie, som kommer få möjligheten att få testa sin lämplighet på en individuell prövning, istället för att bli avskriven direkt från utbildningen.

”Lever i gammal lagstiftning”

Det var i slutet av juni som Diskrimineringsombudsmannen slog fast att det var diskriminerande av Försvarsmakten och Plikt- och Prövningsverket att utesluta personer med NPF-diagnos från mönstringen. Polismyndigheten valde direkt att ändra sin egen policy med anledning av DO:s beslut, med start i höst.

– Det är bra, man är inte sin diagnos brukar vi säga, säger Magnus Mjörnman från Attention Kronoberg.

Attention Kronoberg är en intresseförening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som exempelvis adhd, Tourettes syndrom och autism. De har länge drivit frågan om att öppna upp utbildningar för fler.

– Allt sådant här går långsamt, man lever kvar i en gammal lagstiftning. Men det var tur att det hände 2021 och inte 2031, säger Magnus Mjörnman.

Poliser inte öppna med diagnosen

Då en adhd-diagnos uttrycker sig olika från person till person utesluter det inte att det finns poliser som fått diagnosen senare i livet, efter avklarad utbildning.

– Självklart finns det poliser med NPF-diagnos, men folk är inte öppna med att de har diagnosen, säger Ola Kronkvist, prefekt på polisutbildningen i Växjö.

Antagningskraven till polisutbildningarna ändras inte och en mer inkluderande rekrytering kommer inte att påverka Linnéuniversitetets polisutbildning nämnvärt.

– Vi har alldeles utmärkta rutiner för att göra en undervisning som är tillgänglig för alla oavsett funktionsvariation, säger Ola Kronkvist och tillägger:

– Jag hoppas det här ökar kunskapen om NPF-diagnoser i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.