Ajdin Turcinovic, Alvesta United, får ungdomar med olika bakgrund att mötas. Foto: SVT/Clary Kroon

Ajdin: ”Fotboll är det bästa verktyget för integration”

Publicerad

Ajdin Turcinovic som startat Alvesta United våren 2019 är nominerad till Guldhanden för sitt arbete att överbygga barriärer som finns mellan ungdomar med olika bakgrund.

– Fotboll är det bästa verktyget för integration skulle jag säga. Det är en sport som kan delas av alla oavsett religion, etnicitet eller bakgrund, säger Ajdin Turcinovic. 

Två världar möts i klubben 

Fotbollsklubben Alvesta United blev förra säsongen klara för division 5. Men klubbens främsta uppdrag är, enligt Ajdin, att jobba med relationer. I laget finns en mix från det socioekonomiska utsatta området Väster i Alvesta och spelare som går på Linnéuniversitetet i Växjö. 

– Det är ungdomar som har haft det svårt med ekonomin som möter lärarstudenter och ingenjörer som har haft en helt annan uppväxt. De får dela sina världar och sina uppfattningar. Det inspirerar båda sidorna till att bli bättre, skulle jag säga.

Pris till eldsjälar

Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden delas ut av stiftelsen Sverige United i form av stipendier och har ett totalt värde på 100 000 kronor. Priset går till eldsjälar som genom fotbollen verkar för integration och mångfald. 

Måndagen den 15 mars klockan 19 får vi veta vilka vinnarna är. Även Gulistan Ucar från IFK Kalmar är nominerad till priset. 

I klippet får du också följa med till Alvesta Uniteds nya klubbstuga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.