Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åke, som inte vill gå ut med hela sitt namn, är anhörig till en äldre kvinna vars konton länsades av den åtalade bankmannen. Hör honom berätta om när bankmannen kom hem till hans faster för att förklara för honom varför stora belopp saknades från hennes bankkonto – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Åke vittnade mot bankmannen: ”Hoppas han får kännbart straff”

Publicerad

Bankmannen hade stängt av alla automatiska utskick av kontoutdrag på papper till Åkes faster. Men han hade glömt ett konto. Ett år innan banken själva upptäckte bedrägerierna var familjen nära att avslöja sanningen – men bankmannen kom undan:

– Jag blev grundlurad, säger Åke.

Åkes faster hade den åtalade mannen som sin personliga bankman under många år. Den äldre kvinnan såg bankmannen närmast som en vän och han gjorde ofta hembesök hos kunder, beskriver hennes brorson.

– Under pandemin var hon väldigt isolerad. Då var han en av de få som hon faktiskt träffade.

Men i mitten av 2021 fick fastern hem ett kontoutdrag på papper i brevlådan. Där framkom att stora summor pengar tagits ut från kontot. Fastern kontaktade Åke som träffade bankmannen och ställde frågor om de andra kontona – vars utdrag inte kommit på papper på flera år.

Fört över 3,8 miljoner

– Jag tyckte han verkade verkligen gedigen och öppen. Han sa att han skulle fixa det imorgon och mejlade dagen därpå.

Men kontoutdragen han mejlade var förfalskade. I själva verket hade bankmannen flyttat och tagit ut omkring 3,8 miljoner kronor från fasterns olika konton, genom att skaffa en bankdosa i hennes namn och genom att göra olovliga uttag med falska uttagslappar.

Det är den största summan av alla målsägande i fallet med bankmannen.

Fortfarande bankkund

Fastern fick tillbaka alla pengar när bedrägeriet upptäcktes, och hon är fortfarande kund hos Ålems sparbank, berättar Åke. Men han hoppas att bankmannen får ett kännbart straff.

– Jag tycker att det är ett väldigt grovt brott som begåtts mot många oskyldiga människor.

Åke vill inte gå ut med hela sitt namn, eftersom han inte vill att hans faster ska kunna identifieras genom intervjun i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.