Rolf Åstrand är vd på Mörbylånga åkeri som kör kycklingar till Guldfågeln.

Åkeriet om de skadade kycklingarna på Öland: allt arbete sker enligt svensk lag

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga Åkeri transporterar stora besättningar av kycklingar som kommer in till slakteriet. Åkeriets vd Rolf Åstrand kommenterar nu veterinärernas larm om tusentals skadade kycklingar.

Guldfågeln på Öland försöker ta reda på var i kedjan som kycklingarna skadas.

– Skadade djur är inget som vi accepterar och när det uppstår är det naturligtvis oerhört olyckligt.

Hur kan ni göra för att förhindra eller minska antalet skadade kycklingar?

– Som medlem i Svensk Fågel följer vi deras kontrollprogram och allt arbete sker enligt svensk djurskyddslag. Arbetet utförs av personal med rätt utbildning och erfarenhet och vi försöker ha en konstant hög uppmärksamhet på hur djuren mår i samband med lastning.

Det slaktas 100 000 kycklingar om dagen på Guldfågelns slakteri. Enligt veterinärernas larmrapport kommer cirka 1 800 skadade kycklingar till slakteriet varje dag.

Känner inte igen Livsmedelsverkets siffror

Kände du till att det var så många?

– Antalet skador som Livsmedelsverket säger är en siffra vi inte känner igen. Under alla år som vi levererat kycklingar till Guldfågeln har antalet skador varit väsentligt lägre. Men med det sagt så accepterar vi inte att djuren far illa utan försöker motverka skador varje dag i vårt arbete, säger Rolf Åstrand.

Hur har reaktionerna varit och hur jobbar ni vidare från och med idag?

– Det är självklart att skadade djur berör även oss som varje dag arbetar med att hantera kycklingarna. Vi kommer fortsätta att vara aktiva i att uppmärksamma och motverka skador vilket också är syftet med det projekt vi driver nu tillsammans med Guldfågeln, bönderna, deras lastarlag och Svensk Fågel, säger Rolf Åstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer