Kammaråklagare Kjell Janneson leder utredningen. Foto: Helmuth Petersson/Niclas Wimmerberg/SVT

Åklagaren om dödsolyckan: ”Enligt vittnen har det gått i ganska hög hastighet”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Kjell Jannesson leder nu utredningen kring dödsolyckan i Färjestaden på Öland i onsdags, då en kvinna och hennes son omkom medan pappan och ytterligare en son skadades. Enligt åklagaren har vittnen berättat om hur de fyra, från samma familj, cyklade på rad och om hur föraren höll hög hastighet innan olyckan.

Mannen sitter sedan torsdagskvällen anhållen misstänkt för grovt vållande till annans död i två fall, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Grovt vållande till annans död ska alltid utredas av åklagare, säger Kjell Jannesson som är kammaråklagare i Kalmar.

Mörbylånga

Han säger att polisen inledningsvis inte hade sett något skäl att frihetsberöva föraren. Men när åklagare till slut kopplades in anhölls mannen direkt.

– Vittnesuppgifter säger att bilen har kört i en ganska hög hastighet innan olyckan, säger Kjell Jannesson.

”Bilen ska undersökas”

Efter olyckan testades föraren för alkohol, men det testet visade negativt. Inte heller ska föraren ha visat några uppenbara tecken på drogpåverkan, enligt Kjell Jannesson.

Föraren fick efter olyckan lämna ett blodprov som inte heller visade några spår av droger.

– Vi kommer att fortsätta att prata med vittnen och bilen ska undersökas. Det kommer nog att ta två till fyra veckor innan utredningen är helt klar, säger Kjell Jannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet