Thomas Langrot är chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm Foto: SVT

Åklagaren: ”De inspelade förhören hade stor betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Två inblandade ändrade under rättegången sina historier om vad som hänt. Men åklagaren kunde då spela upp de inspelade förhör där de båda erkänner att informationen kom från Fortnox huvudägare.

– Domen är som jag har förväntat mig och som jag yrkade och pläderade för, säger åklagaren Thomas Langrot.

Tillsammans med huvudägaren i Fortnox, Olof Hallrup döms ytterligare en man för grovt insiderbrott till villkorlig dom och samhällstjänst. En annan man döms för insiderbrott av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter. Den fjärde åtalade i målet frias.

– Det var en som blev frikänd och jag håller med tingsrätten. Jag tycker att de gjort en bra bedömning. Jag förstår varför han frias. Jag hade tillräcklig bevisning för att väcka åtal men det behövdes inte mycket för att bevisningen skulle hamna under en fällande dom, säger Thomas Langrot.

Inspelade förhör avgjorde

Enligt åklagaren var det de inspelade förhören, där två av de inblandade erkänner att de fått information från huvudägaren, som var avgörande.

– Jag spelade upp vad de sagt under förundersökningen och det hade stor betydelse. Där har de ju berättat om att informationen kommer från Olof Hallrup. Tingsrätten ifrågasatte ju varför vissa uppgifter togs tillbaka och ansåg att det inte var troliga förklaringar, säger Thomas Langrot.

Har Olof Hallrup erkänt något?

– Han har inte erkänt någonting, han döms mot sitt nekande.

Åklagaren skulle inte heller bli förvånad om domen nu kommer att överklagas.

– Utifrån det som jag varit med om som åklagare så är jag övertygad att den kommer att överklagas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.