Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Kjell Janneson presenterade under tisdagen sin bevisning kring mordet på Ängöleden i Kalmar. Foto: SVT

Åklagaren vill se livstid efter dödsskjutningen på Ängöleden

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Kjell Janneson menar att ett livstidsstraff är det enda som kan komma i fråga för den 27-årige man som är misstänkt för att ligga bakom dödsskjutningen på Ängöleden i Kalmar för ett år sedan.

– Det handlar om ett kallblodigt planerat mord och han har fegt nog också skjutit honom bakifrån, sa Kjell Janneson bland annat, när han höll sin slutplädering vid rättegångens sista dag i Kalmar tingsrätt.

Jämför skjutningarna med terrorism

Men Kjell Janneson pekade också på att både dödsskjutningen på Ängöleden och de andra skjutningar som den 27-årige mannen är misstänkt för, inneburit en konkret fara för andra.

– Jag, tillsammans med många andra i Sverige, tycker det är fruktansvärt med alla dessa gängskjutningar. Det förstör Sverige och städerna och gör att personer inte kan leva normala liv. Jag anser att det kan ses som en slags  terrorism.

Advokaten ifrågasätter bevisen

27-åringens advokat Johan Eriksson ifrågasätter i sin slutplädering återigen bevisvärdet i åklagarens sakframställan och menar att hans klient borde släppas fri. Han säger att utredningen är ett 1000-bitarspussel där det saknas 20 bitar.

– När det är livstids fängelse som står på spel så gör sig beviskravet gällande i hösta grad. Hur sannolikt är det att det har gått till på exakt det sätt som åklagaren påstår?

27-åringen, som nekar till brott, ska efter förhandlingar sitta kvar i häkte tills dom meddelas den 17 mars.

KLIPP: Åklagaren bevisning – dna och uppbrända byxor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Kjell Janneson presenterade under tisdagen sin bevisning kring mordet på Ängöleden i Kalmar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.