Det handlar om att ligga steget före, säger flygplatschef Ulf Axelsson, apropå risken för att flygplatsen på nytt blir arena för klimatprotester. Foto: Kajsa Oscarsson/SVT

Så tog sig aktivisterna in på landningsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter klimataktionen på Småland airport har händelseförloppet klarnat för flygplatschefen.

– De har hoppat över stängslet på något ställe, säger Ulf Axelsson.

Hela Småland Airport omgärdas av ett par kilometer långt grönt staket. De två klimataktivisterna som igår limmade fast sina händer på landningsbanan kom in genom att klättra över staketet, utan att behöva klippa upp det.

Men intrånget upptäcktes inte förrän aktivisterna själva ringde flygledningen för att förmedla sitt budskap.

– Vi letar inte tjugofyra timmar om dygnet ifall någon ska klättra över våra stängsel. Det har vi inte resurser till, säger Ulf Axelsson.

Skyddsområde

På söndagseftermiddagen utfördes klimataktioner på åtta svenska flygplatser. Klimataktivister tog sig in på landningsbanorna för att försöka stoppa flygtrafiken.

– Man begår ett brott när man går in här, det är ett skyddsområde. Vill man in på ett skyddsområde så går det att göra. Men man blir ju tagen till slut, säger Ulf Axelsson.

Nätverket Extinction Rebellion Sverige har gått ut med uppgifter om att det är deras aktivister som ligger bakom aktionerna.

Kommer ni ta till några nya åtgärder framöver för att förhindra något liknande?

– Det här är en pågående diskussion hela tiden, att ligga ett steg före, säger Ulf Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.