Senior Alert, som arbetssättet kallas, innebär att man gör en individuell riskbedömning, om personerna har ramlat eller om det finns risk för fall. Man arbetar i team med sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, enhetschefer och personal på boenden. Sen följer återkoppling där man ser vad varje enhet gjort, hur det fungerat och om något kan göras bättre eller på annat sätt.
Minskar risken att dö
Tommy Gran, sjukgymnast, berättar att det finns många komplikationer som hör samman med fallolyckor. Bland annat nedsatt förmåga att flytta sig och inskränkningar på vardagsaktiviteter som man är van att kunna utföra. Vilket i sin tur påverkar livskvaliteten för personen.
– I förlängningen har man även sett att risken för att avlida inom ett år efter att man ådragit sig en fallolycka ökar markant, säger Tommy Gran.
Anpassar miljön
Rent konkret innebär arbetet att man till exempel ser till att de äldre har skor som sitter ordentligt på fötterna och rätt hjälpmedel för att kunna förflytta sig. Ordentligt med plats i bostaden för att ta sig fram och ett golv fritt från trösklar, mattor och sladdar är annat som kan förhindra fall.
I nuläget jobbar man främst med Senior Alert på de äldreboenden som finns i Södermöre men man kommer så småningom även arbeta med personer som bor i egna boenden.
Rättelse
I artikeln stod tidigare att antalet fallolyckor i Södermöre minskat med 50 procent mellan 2012 och 2013. Uppgifterna kom från Södermöre kommundel men drogs tillbaka då det visade sig att undersökningen inte var komplett. Det är än så länge osäkert exakt hur stor effekt arbetet har haft, det säger Södermöres kommundelschef Mattias Ask.