Efter ökning av hot och våld – akutchef vill se fler vakter

Publicerad

I dag patrullerar vakter dygnet runt på Centrallasarettet i Växjö. Men det räcker inte enligt personalen på akutmottagningen som vill se fler vakter.

– Hoten mot oss har ökat. Det är vanligare i dag än det var för några år sedan. Vi får ta emot hot från patienter och ibland även anhöriga. Ofta är hoten kopplade till alkohol eller andra droger, säger Klas Hjertqvist, avdelningschef på akutavdelningen.

Det är inte bara mot akutpersonalen i Växjö hoten ökat. Siffror från Försäkringskassan visar att antalet arbetsskador för vårdpersonal i Sverige som beror på hot eller våld ökade med över 40 procent mellan åren 2010 och 2016, enligt en artikel i Dagens Medicin.

Obehagligt för dem som drabbas

Hur påverkar hoten dig och dina kollegor?

– Det är väldigt olika hur man reagerar. Men det är helt klart väldigt obehagligt för dem som drabbas.

Enligt Klas Hjertqvist finns det ingen händelse där någon ur personalen på akuten utsatts för rent våld men så sent som i juni i år dömdes en 41-årig man till två månaders fängelse efter att ha slagit en av vakterna på sjukhusets område.

TV: Se hela inslaget här

Helgnätterna värst

På fredagar och lördagar mellan 22:00 och 04:00 finns det alltid en vakt placerad på akutmottagningen eftersom det är då situationen är som värst.

Under övrig tid finns det en ambulerande vakt som partrullerar sjukhuset dygnet runt måndag-fredag. En vakt som snabbt kan larmas tilll den del av sjukhuset som är i behov av hjälp.

Växjö lasarett började införa vakter i liten skala 2014 och sedan har man ökat omfattningen.

På dagtid under helgerna finns det dock ingen vakt på plats på sjukhuset. Det vill Klas Hjertqvist och hans kollegor ändra på. Enligt dem är situationen nu så allvarlig att det alltid borde finns vakt på plats, dygnet runt, sju dagar i veckan.

Ändrad stämning i samhället

– Det händer att det inträffar saker även under dagarna på helgerna. Därför vore det jättebra om det fanns vakt på plats även då.

Varför har hoten mot sjukvårdspersonal ökat, tror du?

– Svårt att säga, men det beror väl på att stämningen i samhället i stort ändrats. Vi är ju en del av samhället.

Även andra sjukhus i Kalmar- och Kronobergs län har satt in vakter. I så väl Kalmar, Västervik och Ljungby finns det i dag till exempel vakter på akutmottagningarna under kvällar och nätter.

Har du erfarenheter av hot eller våld inom vården. Som anställd eller patient. Hör av dig till oss: 0470-778800, smaland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.