Äldre läkare anmäld som patientfara

Publicerad

En 80-årig läkare som tidigare har arbetat på en vårdcentral i Kronobergs län har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en patientfara.

Det handlar om två fall där vårdgivaren anmält läkaren till IVO. I det ena rör det sig om en patient som tidigare haft bröstcancer som nu sökte vård för en knöl i halsen och svårigheter att svälja.

Läkaren kritiseras för att inte skickat patienten till ytterligare akuta undersökningar. Det visade sig senare att patienten hade fått cancer igen. 

Höga åldern kan ligga bakom

I det andra fallet rör det sig om en patient som sökt vård för blod i avföringen där läkaren inte gjort korrekta medicinska bedömningar eller journalanteckningar. I anmälan menar vårdcentralen att läkaren visat bristande förståelse i båda ärendenas allvar.

I Vårdgivarens utredning kritiserar läkaren på flera punkter som till exempel journaldokumentation och kunskap om standardiserade vårdförlopp. 

Läkarens höga ålder kan vara en faktor bakom bristerna menar vårdgivaren.

Läkaren arbetar inte kvar på vårdcentralen som också har förändrat sina rutiner för att inte liknande händelser ska hända igen. IVO har därför valt att avsluta ärendet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer