Äldre utan möbler i möbelriket

Uppdaterad
Publicerad

På det före detta äldreboendet Lyckans höjd, mitt i möbelriket, råder det brist på möbler. När omsorgsförvaltningen flyttade verksamheten försvann möblemanget trots att flera av de äldre hade valt att bo kvar.

Soffor, bord och stolar flyttades från matsalen under förra hösten och sedan dess har huset inte längre någon naturlig samlingspunkt.

Klas Jansholm har bott på Lyckans höjd i 14 år. Vi möter honom redan i entrén där han sitter ensam med sin rullator bredvid sig. På grund av sjukdom har svårt att få fram orden och det tar tid för honom att göra sig förstådd.

– Det är tråkigt. Klart att det är tråkigt. Det blir mycket väggar, säger han.

”Vi har ingenting att säga till om”

Sedan knackar vi på dörr efter dörr. Det tar lång tid för dem att öppna, men bakom varje dörr dyker ett glatt ansikte upp. Alla är glada över sällskapet från tv-teamet, men ingen över de försvunna sofforna.

– Visst är det tråkigt, men vi har ingenting att säga till om det, säger Elsa Alexandersson som bor på plan två i huset.

Elsa är en av dem som har bott längst i huset. För 15 år sedan flyttade hon in på plan tre i huset – en våning upp från hennes nuvarande lägenhet – och då tillsammans med sin nu avlidne make. Då åt de frukost, middag och kvällsmat i matsalen.

Eftersom hon ser dåligt är hon glad över kunna bo kvar i sin lägenhet där hon hittar ordentligt, men hon blev förvånad när sofforna och borden försvann.

– Det är klart att en hade velat ha dem kvar, säger hon.

Vidingehem går in som hyresvärd

För ett halvår sedan försvann nästan alla möbler härifrån och så sent som i måndags plockade omsorgsförvaltningen även bort den sista hatthyllan. De gemensamma toaletterna har inte städats på ett tag och i den forna matsalen bildas ett lätt eko.

– Det som kan kännas olyckligt är att möblerna har plockats ut lite för tidigt, säger Håkan Kjellberg, vd på fastighetsägaren Vidingehem och syftar på att kontraktet med omsorgsförvaltningen inte löper ut förrän till årsskiftet och att Vidingehem därefter tar över som hyresvärd.

De 32 lägenheterna och de gemensamma utrymmena hyrs formellt av omsorgsförvaltningen fram till årsskiftet, men de 15 lägenheter där någon bor har redan gått över till Vidingehem. Omsorgsförvaltningen betalar tomhyra året ut för lägenheterna som står tomma.

-Det är kalt och otrevligt, speciellt för de som bodde här innan och vet hur det såg ut, säger Folke Johansson som är vice ordförande i Sveriges pensionärsförbund i Lammhultsbygden.

Frågan ”fastnade” mellan politikerna

Efter att ha reagerat på situationen för de äldre på Lyckans höjd väcktes frågan av ordförande i Sveriges pensionärsförbund (SPF) i Lammhultsbygden. Frågan om nya möbler diskuterades på kommundelsrådet som i sin tur har fört den vidare till omsorgsnämnden. Ordföranden skulle prata med ordförande, men därefter har ingenting hänt på politisk nivå.

– Den fastnade tyvärr någonstans mellan oss, säger Anna Hultstein som är ordförande i kommundelsrådet i Lammhult och som för övrigt delar arbetsrum med ordförande i omsorgsnämnden Catharina Carlsson (M).

Omsorgsförvaltningen har använt möblerna från Lyckans höjd på ett annat äldreboende och menar att det hade varit slöseri att ha dem kvar.

– När det slutade vara ett särskilt boende började vi betrakta det som ett vanligt lägenhetshus, säger Ann-Christin Norlander.

Men finns det inte några andra bord och stolar som ni kan ställa in?

– Vi ska se över möjligheten om det finns något mindre möblemang att ställa in, men jag kan inte lova något, säger Ann-Christina Norlander, förvaltningschef.

Så nu återstår att se vad som händer med Lyckans höjd, och om de får några möbler. Dessutom finns det sedan ett tag tillbaka planer på att göra det forna äldreboendet till ett studentboende när Vidingehem tar över. Något som inte uppskattades av de lägenhetsinnehavare som vi pratade med på det som en gång var Lyckans höjd.

Karin Ingströmer

karin.ingstromer@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.