Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falska poliser och läkare försöker lura äldre – nu föreläser polisen Robert Loeffel om hur man skyddar sig. Foto: Olof Peterson/SVT

Äldrebedrägerierna skjuter i höjden: Här lär polisen de äldre att inte bli blåsta

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda bedrägerier där någon utger sig för att vara till exempel läkare eller polis för att lura äldre ökar i Sverige. SVT följde med polisen till Alvesta – där de äldre uppmanas att inte lita på någon som söker kontakt.

Så kallade befogenhetsbedrägerier – att någon falskeligen utger sig för att vara polis, läkare eller annan myndighetsperson för att lura till sig pengar – är den typ av bedrägerier som ökade mest i Sverige under första halvåret, enligt preliminär statistik från Brå.

Hittills i år har det anmälts 6914 befogenhetsbedrägerier i hela Sverige. Det är fler än under hela förra året – ungefär tre fjärdelar av dem var riktade mot äldre och funktionsnedsatta.

”Var ifrågasättande”

Under måndagen var polisens presstalesperson Robert Loeffel i Alvesta och föreläste för äldre.

– Bedragare vill chocka offret med att något väldigt allvarligt har hänt. Men var ifrågasättande. Det är aldrig mer bråttom än att man kan kontrollera med den myndigheten, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.