Toaletten på bilden har inget samband med händelsen på äldreboendet. Foto: JESSICA GOW / TT

Åldring kvarglömd på toalett i tre timmar

Uppdaterad
Publicerad

En omsorgstagare på ett äldreboende i Uppvidinge kommun glömdes kvar på toaletten i uppemot tre timmar. Nu har händelsen anmälts som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah .

Det var måndagen den 15 juli i år som en omsorgstagare glömdes kvar på toaletten i tre timmar på ett äldreboende i Uppvidinge kommun. Enligt en lex Sarah-anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, hade omsorgstagaren vid tillfället ingen möjlighet att själv larma personalen.

Efter drygt tre timmar hittar personalen omsorgstagaren på toaletten, som då klagar över smärtor i rygg. Personen hade dessutom ådragit sig en rodnad på skinkorna. Enligt anmälan har varje enskild omsorgstagare tillgång till ett larmhalsband, men detta hängde kvar på omosorgstagarens säng.

Enligt anmälan har olika åtgärder genomförts efter händelsen. Enhetschefen på boendet ska bland annat ha informerat samtliga medarbetare om att det är viktigt att alla enskilda omsorgstagare har tillgång till larm enligt rutin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.