Ett möte med en halvtam älg kan leda till en fysisk kraftmätning, men människan har ett övertag om man inte visar sig rädd. Foto: Lars Pehrson/TT

Älgar kan bli farliga – men det är mycket ovanligt

Uppdaterad
Publicerad

Man behöver inte vara rädd för att möta en aggressiv älg i skogen. Det säger flera experter som SVT Nyheter Småland har talat med. Det kan finnas flera förklaringar till ett avvikande beteende, men oavsett orsak är det väldigt ovanligt.

Det var i lördags som Emelie Lund blev attackerad och jagad av en rasande älg när hon befann sig på cykel, på en väg i närheten av sin gård utanför Kristvallabrunn i Nybro kommun. Hon kom undan när hennes hund hoppade på älgen och bet sig fast i nosen.

– Hon var utan tvekan i fara i den situation som uppstod. Det kan bli livsfarligt när de sparkar, säger Rolf Svensson som skrivit en bok om älgar och är medarbetare i tidskriften Svensk Jakt.

Människan har övertaget

Men Rolf Svensson vill framför allt understryka att en så här allvarlig konfrontation är väldigt sällsynt. Att det alls händer, menar han, beror på att älgen har tappat sin skygghet efter att ha varit i för nära kontakt med människor. Ett möte med en halvtam älg kan leda till en fysisk kraftmätning, men människan har ett övertag om man inte visar sig rädd.

– Går du emot och börjar titta på den försöker den komma ifrån blicken, säger han, men jag har full förståelse för att Emelie Lund inte kunde göra det när hon blev överraskad i mörkret.

Fredrik Zethraeus är jaktvårdskonsulent i Kalmar län. Han instämmer i att sådana här beteenden är väldigt ovanliga och han tycker inte att man ska vara rädd för älgar.

– Det kan ha varit en ko med kalv i  närheten, eller en ko i brunst. Det finns också teorier om att älgar blir snurriga efter att ha ätit för mycket äpplen, säger han.

Om en irriterad älg återkommer ska man kontakta polisen som tar beslut om eventuell avlivning, råder han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.