Alla boende har fått evakueras i hyreshuset i Nybro. Foto: Cecilia Ekströmer/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Boende i 32 lägenheter har evakuerats efter branden i Nybro

Uppdaterad
Publicerad

Alla boende i huset i Nybro som brann under natten mot lördagen har fått evakueras. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Samtliga lägenheter i sjuvåningshuset har evakuerats och det är totalt 32 lägenheter, säger Staffan Mattson som är insatsledare på platsen på räddningstjänsten i Nybro. 

Branden började på översta våningen och det var full utvecklad brand när räddningstjänsten kom till platsen vid tretiden på natten. De två vindslägenheterna är totalskadade och några våningar ner är lägenheterna vattenskadade.

Foto: Agneta Gustavsson

Rökdykare jobbade under lördagen

– Det brinner lite fortfarande. Vi har rökdykare som jobbar med att komma åt glödhärdarna som ryker. Vi har kunnat minska ner på våra styrkor på plats, så nu är vi mellan åtta och tio man som jobbar, berättar Staffan Mattson vid lunchtid på lördagen. 

Brandorsaken är ännu okänd men det finns en brottsmisstanke.

– En anmälan är upprättad om allmänfarlig vårdslöshet, säger Anna Göransson, kommunikatör vid polisen.

Foto: Agneta Gustavsson

Fyra fick föras till sjukhus

Räddningstjänsten jobbade fram till kvällen och enligt insatsledaren kommer dröja innan några hyresgäster kan flytta tillbaka. 

– Huset kommer inte vara beboligt den närmaste tiden, säger Staffan Mattson.

Fastigheten ägs av Nybro bostadsbolag och på deras hemsida kommer de informera om när det finns möjlighet att flytta in i lägenheterna igen. 

Fyra personer fick föras till sjukhus, men inga personer skadades allvarligt.

Förhör har hållits under dagen

Polisen har under lördagen hållit förhör med personer som befunnit sig på adressen. Nu inväntar man en teknisk undersökning för att kunna få svar på orsaken till branden.

– Men det kommer nog att dröja några dagar, det behöver ju vara säkert för teknikerna att vara i huset, säger Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet