Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här är glasbruken begravda

Uppdaterad
Publicerad

Två nygrävda gravar finns på kyrkogården för glasbruk i centrala Kalmar. En för Orrefors glasbruk och en för Åfors glasbruk.

Orrefors glasbruk och Åfors glasbruk har anslutit sig till de övriga 25 glimrande korsen i glas och de tända gravlyktorna som finns på glasbrukskyrkogården.

Så ser glaskonstnären Paméla Karlssons installation i centrala Kalmar ut.

– Jag vill ge utrymme så att vi kan sörja vår nationalsymbol glasbruken, säger hon.

Det ser faktiskt väldigt mäktigt ut där de står, de 27 glaskorsen och de 27 tända gravlyktorna. Vart och ett av korsen symboliserar varsitt dött och nerlagt småländskt glasbruk. Här går det att läsa namnen och mellan vilka årtal de fanns.

– Vi måste faktiskt få sörja det här, säger Paméla Karlsson.

Vad säger folk som går förbi här?

– De flesta säger, oj, så många glasbruk som lagts ner, säger hon.

Anledningen till att Paméla Karlsson valt att ge utrymme för sorgen är för att hon menar att då finns det också en möjlighet att gå vidare.

– För jag tror på glaset. Det öppnas nya studiohyttor och intresset är stort, men vi kan inte vänta för länge, för det är nu kunskapen finns. Sen kan den komma att försvinna och då är det inte lika lätt längre, säger hon.

Installationen finns på plats bara i kväll, torsdag. Men Paméla Karlsson önskar att det skapas en permanent glasbrukskyrkogård.

Pukeberg, Strömbergshyttan, Gullaskruv, Bergdala, Boda glas, Gadderås, Åfors, Sandvik, Flerohopp, Björkshult, Rosdala, Alsterfors, Ekenäs, Torsås, Ruda, Modala, Rydefors, Alvesta, Älghult, Emmaboda, Kalmar  Flygsfors, Nybro, Alsterbro, Orrefors

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer