Öland har delats in nittiofyra rutor, fem gånger fem kilometer stora. Sen har intresserade fått sig tilldelat att hitta så många olika arter som möjligt i rutan och besöka så många miljöer som möjligt.
– Det går inte att få med allt. Man kan ju inte krypa runt på Alvaret. En del växter är små och ganska svåra att upptäcka. Men vi börjar komma i mål, säger Ulla Britt Andersson som är ordförande i Ölands Botaniska förening.
Ulla-Britt Andersson kommer att ge ut en bok på cirka ettusen sidor när inventeringen är klar. Flera kommer att skriva i bokens olika kapitel.
– Det kommer att finnas olika forskare och experter med, men när handlar om arter så är det jag som skrivit mest hittills.
Boken kommer att innehålla vackra bilder och beskrivningar av över två tusen arter som finns på ön.
– Det tar tid. Jag har skrivit om ungefär sexhundra så det är några kvar, säger hon.
Vad är det mest intressanta du har sett under det här arbetet?
– Att man tvingas komma till ställen man normalt inte besöker. Öland är fantastiskt man behöver inte leta, smultronställena finns överallt.
Linnés dokumentation
Vad har hänt sen Linné gjorde sin resa på ön?
– Jag använder mig av hans dokumentation från ön 1741. Han red ju här längs landborgen och många av de växter han beskriver finns kvar på samma fläck idag. Men de vackra lövängarna som fanns i Mörbylångadalen är ju åkrar idag.
Kan man se effekten av klimatförändringarna?
– Temperaturhöjningen har ju lett till att vi har en längre växtsäsong och att en del sydliga arter blommar två gånger, det är mycket spännande.