Foto: SVT/arkiv

Alliansen fortsätter att styra i Nybro

Uppdaterad
Publicerad

C, M, L och KD har nu bestämt sig för att de vill fortsätta att styra kommunen.

– Vi känner att vi har förstärkt vårt stöd, säger Christina Davidson, nuvarande ordförande i kommunstyrelsen.

De fyra allianspartierna bildar ett minoritetsstyre med 23 av de 49 mandaten i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna får därmed en vågmästarroll med sina åtta mandat.

Det största allianspartiet, Centern, gick visserligen bakåt med ett mandat jämfört med föregående mandatperiod, men både Liberalerna och Kristdemokraterna gick framåt med varsitt mandat. Totalt har allianspartierna alltså stärkt sitt stöd trots att ett av de partier som var med och styrde, SPI Välfärden, inte längre har någon plats i fullmäktige.

Val 2018 – #dinröst

Vilken är den första frågan som ni kommer att ta tag i?

– Vi kommer att fortsätta byggnationen av bostäder och vi ska fortsätta att hålla en bra ordning i ekonomin. Vi har ju precis som många andra kommuner stora behov av både förskolor, skolor och äldreboenden som kräver investeringar. Men tanken är att försöka att skapa breda uppgörelser i fullmäktige, så att det inte blir ryckigt beroende på vem som styr, säger Christina Davidson till SVT Nyheter Småland.

Ny storskola splittrar

En fråga som tidigare delat allianspartierna är den om en ny, stor högstadieskola i kommunen. Centern har velat ha kvar mindre enheter medan Moderaterna har varit positiva till en större enhet. 

Hur gör ni med den frågan nu?

– Vi jobbar för att få en så stor konsensus som möjligt. Som det ser ut i dag så finns det ingen stor majoritet för att bygga en ny storskola och nu ska vi försöka att bygga en bra kompromiss där man tar det bästa ur olika förslag, säger Christina Davidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet