Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Johansson (C), Madeleine Rosenqvist (KD), Åsa Ottosson (M) och Torbjörn Uddén (L) samlades utanför kommunhuset i Mönsterås för att hålla en gemensam pressträff. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Alliansen vill fortsätta styra Mönsterås – i minoritet

Publicerad

Alliansen bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill fortsätta styra Mönsterås kommun, nu i minoritet. Partierna hoppas att samtal och dialog med oppositionen ska hjälpa dem få igenom sin politik.

Alliansens sammanlagda 21 mandat kommer inte att räcka för att få igenom sin samlade politik i kommunfullmäktige.

– Vi kommer att ha en god dialog med oppositionen så vi känner att det finns ett stöd för våra förslag. Det kommer att ställa högre krav på det politiska hantverket. Det kommer krävas mer samtal och dialog för att få igenom saker och ting, säger Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordföranden.

Valet 2022 Småland

Alliansen har styrt kommunen sedan 1985, men i årets val tappade Centerpartiet sju mandat. Moderaterna gick fram ett och KD två mandat. Sammantaget tappar Alliansen sin majoritet.

Så här ser mandatfördelning ut efter årets val. Foto: SVT

Hur ska ni få igenom er politik?

– Det är att diskutera frågorna gemensamt och i samförstånd i både nämnder, styrelser och i kommunfullmäktige. Vi hoppas att det ska gå bra. Det har det gjort för andra kommuner som har minoritetsstyre, säger Madeleine Rosenqvist (KD).

Intern utredning om jäv pågår

Efter att fler medier rapporterat om en misstänkt jävssituation där kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (C) skulle ha agerat jävigt i ett ärende som gällde en biogasanläggning, har kommunen nu startat en utredning om saken.

– Det klart att det rör upp känslor hos människor men nu har vi satt dit en utredning som ska titta på det här. Det är inte så att allt står och hänger på det. Det är ingenting som vi Kristdemokrater lägger oss i. Det är deras sak att hantera det, säger Madeleine Rosenqvist (KD).

Till SVT säger Anders Johansson att han inte kommer att avgå om utredningen visar att han gjort fel.

– Som jag ser det så var det dumt av mig att delta i det beslutet. Jag initierade en utredning av hela projektet för att det inte ska finnas några frågetecken runt detta överhuvudtaget, säger Anders Johansson (C).

I klippet ovan berättar Allianspartierna om det tänkta minoritetsstyret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet