Anna Johansson (C), Jörgen Kennedy (M) och Birgitta Arvidsson (KD) bildar nytt minoritetsstyre i Tingsryd. Tydliga vågmästare i kommunen blir Sverigedemokraterna. Foto: SVT/Ida Andersson

Allianspartierna bildar ett minoritetsstyre i Tingsryd kommun – Sverigedemokraterna blir vågmästare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna meddelar i ett pressmeddelande under torsdagen att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna avser att styra Tingsryd kommun i minoritet med sina samlade 15 mandat den kommande mandatperioden.

– Till skillnad från oss gör Alliansen bedömningen att man har förutsättningar att styra med sina 15 mandat. Vi anser därför att det inte är i kommunens bästa intresse att vi obstruerar, utan låter det nya styret komma på plats på ett ordnat sätt utan lottning eller politiskt fulspel, säger Magnus Carlberg (S).

I pressmeddelandet skriver Socialdemokraterna att deras ambition har varit att bilda ett stabilt majoritetsstyre i Tingsryd kommun och att det hade varit det bästa för kommunen i oroliga tider.

Valet 2022 Småland

SD vågmästare

Man skriver också att man haft dialog och varit öppna för ett samarbete med Alliansen och Vänsterpartiet. Dock menar de att intresset från alliansens sida varit svalt. Så trots att båda konstellationerna har samlat 15 mandat vardera, så väljer S nu att gå i opposition tillsammans med Vänsterpartiet.

Tydliga vågmästare i kommunen blir Sverigesdemokraterna som gick fram kraftigt i kommunen, och sitter på hela elva mandat i fullmäktige.

Tingsryds politiska tombola – så turbulent har den tidigare mandatperioden varit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet