Nu kan Växjöborna bada i fler sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Badvattnet i Växjös sjöar har blivit dramatiskt bättre. Orsaken till den stora förbättringen är de senaste årens olika åtgärder, där framför allt behandlingen av bottensedimentet med aluminiumklorid gjort stor skillnad. Nu är nästan alla de tätortsnära sjöarna badbara.

Det är nu det omfattande arbetet med att att rena Växjös badsjöar börjar synas på allvar. Både Trummen och Växjösjön är sedan några år helt badbara.

Men Södra Bergundasjön har länge varit en sjö med stora problem och mycket alger. Efter att bottnen i hela sjön behandlats med aluminiumklorid har algerna försvunnit och undervattensvegetationen har nu börjat återvända. En av växterna som syns allt mer heter trubbnate.

– Vi hade duktiga inventerare som för fyra år sedan var här ute i sjön och letade efter växterna utan att hitta några. Nu hittar vi de här växterna överallt och det beror på att vattnet har blivit klarare, och därmed kommer mer ljus ner till botten och gör att växterna trivs bättre, säger Andreas Hedrén sjömiljöansvarig på Växjö kommun.

Partiklar i vattnet

I den mer centralt belägna Växjösjön har det genom åren gjorts en mängd olika åtgärder för att förbättra vattnet. Redan under våren 2018 behandlades sjön med aluminiumklorid. Den behandlingen har inneburit att siktdjupet i sjön har ökat från tidigare omkring en meter till dagens nästan fyra meter. Ett resultat som Andreas är mer än nöjd med.

– Det är ungefär tio gånger mindre partiklar i vattnet nu än det var för några år sedan, berättar han.

Kostnaden för att rena Trummen, Växjösjön och Södra Bergundasjön har stannat vid omkring 25 miljoner kronor.

Norra Bergundasjön

När det gäller Norra Bergundasjön som tar emot Växjös avloppsvatten finns det långt framskridna planer på att anlägga en större våtmark där det renade avloppsvattnet ska ledas ut för att avlasta sjön från det näringsrika utsläppet.

Och i ett senare skede har kommunen planer på att göra samma insatser i Norra Bergundasjön som tidigare har gjorts i de andra sjöarna.

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun, är nöjd med resultatet efter de senaste årens sjöreningsprojekt. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.