Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, är i dag extra stolt över sin yrkeskår efter Augustprisvinnarnas hyllningar. Foto: Lärarförbundet

Lärarförbundet: ”Allt börjar med en bra lärare”

Uppdaterad
Publicerad

I Augustprisvinnarnas tacktal på måndagen hamnade lärarna i centrum. Något som i dag både uppmärksammas och uppskattas av Lärarförbundet.

På måndagskvällen delades Augustpriset ut på en gala på Konserthuset i Stockholm.

Johannes Anyuru blev årets Augustpristagare i den skönlitterära kategorin, och i sitt hyllningstal tackade han sin gymnasielärare i filosofi Paul Johnasson. Och ytterligare en pristagare nämnde sin svensklärare under galan.

Anyuru vann Augustpriset

– Jag är extra stolt och glad över min yrkeskår i dag, säger Johanna Jaara Åstrand som är ordförande för Lärarförbundet som organiserar 234.000 lärare.

Lärarförbundet hade lagt märke till tacktalen på galan och passade på att poängtera lärarens roll på sociala medier under tisdagen som en egen uppföljning.

Nobelpristagare tackar lärare

Sedan flera år driver Lärarförbundet en kampanj som heter ”Allt börjar med en bra lärare”. Den startades i samband med Nobelprisutdelningen 2007 efter att flera nobelpristagare uppmärksammat sina lärare.

– Det är få yrken som läraryrket där man verkligen har möjlighet att göra skillnad för den enskilde individen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Men Lärarförbundet vill självklart att fler lärare ska bli ihågkomna av sina elever på det här tydliga och positiva sättet. Och för det krävs andra förutsättningar menar Lärarförbundet.

– Vi tycker att läraryrket har blivit mer och mer administration, när det egentligen borde handla om elevernas kunskapsutveckling och sociala utveckling.

Stärka elevrelationer

Men hon betonar att det redan i dag finns väldigt många lärare som spelar en stor roll för elever och för klasser.

– Det kan vara något som man inte förstod då, men som var viktigt för någon elev. Något som gjort skillnad i stort som smått, säger Johanna Jaara Åstrand ordförande i Lärarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anyuru vann Augustpriset

Mer i ämnet