Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Katarina Borgemo är det betydligt fler nya ansikten som besöker Stadsmissionens lokaler i centrala Kalmar. Många är i behov av att prata om sina ekonomiska problem. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Hon ser växande kö för matkasse vid Stadsmissionen i Kalmar

Publicerad

Allt fler besöker Kalmar Stadsmission. Rusande elpriser och höjda matpriser gör att allt fler behöver stöd för att klara sin ekonomi. Under senaste veckan har antalet sökande barnfamiljer för att få hjälp med en så kallad matskasse via Stadsmissionen i Kalmar ökat.

– Vi märker att allt fler har svårt att få ekonomin att gå ihop, oron är jättestor, säger Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission.

Pengarna tar slut

Katarina Borgemo berättar att det även varit högt tryck för sportkläder och gymnastikskor som blir för dyra när barnen kommer upp i 10-12-årsåldern. Just nu finns inte pengarna hos flera barnfamiljer.

Kalmar

– Det handlar om att el- och matpriser som gått upp. Direkt när räkningarna kommer hör man av sig och undrar hur det ska gå nästa månad och undrar om man kan få matkasse när pengarna tar slut, säger hon.

För lite matsvinn

Enligt Borgemo är det betydligt fler nya ansikten som besöker Stadsmissionens lokaler i centrala Kalmar. Många är i behov av att prata om sina ekonomiska problem.

– Det är jätteviktigt att prata. Jag tänker också att vi måste prata med varandra om hur vi kan hjälpas åt med problemen.

Men räcker matkassarna?

– Vi har ett problem redan nu med att det är för lite matsvinn. Många handlar på korta datum och butikerna är bra på att sälja ut. Så det är svårare att få ihop en matskasse som känns bra att dela ut, säger Katarina Borgemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet