Allvarlig JO-kritik mot polis och åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan blev hotad av sin före detta man och larmade polisen, men inget hände. Morgonen efter knivdödades kvinnan. Nu riktar JO allvarig kritik mot polis och åklagare i Jönköping.

Polis och åklagare i Jönköping har inte tagit anmälningar om hot och misshandel på tillräckligt allvar, skriver JO i sin kritik.

Såväl polis som åklagare i Jönköping kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) för brister i deras agerande inför det som ledde till det så kallade Carlamordet i bostadsområdet Öxnehaga i Huskvarna i november 2010.

Mordet på Carla Saado

Kvinnan larmade polis om att hennes före detta man hotade henne och barnen till livet och i ett förhör lämnade hon ett flertal uppgifter och uppgav att hon var rädd, särskilt för barnens skull.

Trots detta valde polisen att enbart kontakta jouråklagare som i sin tur valde att inte frihetsberöva mannen. Morgonen efter knivdödades kvinnan av mannen.

Allvarlig kritik

JO kritiserar nu polisen för att inte ha skaffat ett bättre underlag för sin bedömning av allvaret i hotet. Polisen kritiseras även för att inte ha gjort något för att förvissa sig om att barnen inte for illa.

Jouråklagaren kritiseras för sitt passiva sätt att utöva förundersökningsledningen  och för att helt ha åsidosatt sin dokumentationsplikt.

– Jag är nöjd med att JO kritiserar polis och åklagare, men det räcker inte. Jag kräver en ursäkt från polisen för att de inte reagerade, Behnam Saado, som är den mördade kvinnans pappa.

Dömdes till livstid

Den 39-årige mannen dömdes senare till livstids fängelse . Det var när mannen fick reda på att kvinnan hade träffat en annan man och planerade att flytta med barnen, som han blev rasande, hotade henne till livet och dagen efter dödade henne med 31 knivhugg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Carla Saado

Mer i ämnet