Älmhults kommunalråd Ingemar Almkvist (S). Foto: SVT/Region Kronoberg

Älmhult fördubblar mottagandet av ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun ska ta emot 96 ensamkommande flyktingbarn under nästa år. Och förhoppningen är att de ska kunna placeras i kommunen.

Under 2016 ska Älmhults kommun ta emot 96 ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 16-17 år, enligt ett nytt avtal med Migrationsverket.

Antalet är det Migrationsverket som bestämt, och Älmhults kommunalråd Ingemar Almkvist (S) hoppas att det ska stanna vid 96.

– Detta är det vi känner att vi klarar av just nu, men det kan komma ett nytt besked att vi ska ta emot ännu fler. Vi får acceptera och gilla läget. Vi har inte haft så väldigt många innan, och någonstans måste de här människorna ta vägen.

Skapar nya boenden

I de 96 ingår också det 50-tal som kommunen sedan tidigare har ansvar för. En del av de dem har varit placerade i kommunen, och en del på annan ort. Men förhoppningen från kommunens sida är att skapa fler boenden så att alla 96 kan bo i kommunen.

– Då har vi bättre kontroll och det blir billigare för oss. Vi håller på och försöker rigga upp för nya boenden, bland annat en kursgård i Boastad där vi räknar med att kunna ha cirka 25, säger Älmhults kommunalråd Ingemar Almkvist (S).

Måste anställa

Nu väntar stora utmaningar för kommunen, liksom för många andra kommuner.

– Vi får ju anställa nytt folk nu och det är inte enkelt. Vi får täckning för våra utgifter, men vi måste ha personal till det.

Bland annat behövs gode män.

– Vi ska försöka ha lite träffar kring det. Men 50 nya gode män snyter man inte fram hur enkelt som helst, säger Ingemar Almkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer