Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) och Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson var båda med under torsdagens stormöte i Vimmerby. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

ALV: ”Utan förändring klarar vi inte 2021”

Publicerad
Under torsdagen samlades politiker och representanter för näringslivet i Vimmerby för ett möte på Astrid Lindgrens Värld. Dystra bilder målades upp och hela regionen vädjade om nationellt stöd.

– Vi har samlat ett antal politiker, lokalt, regionalt och från riksdagen för att prata om hur bestämmelserna har påverkat besöksnäringen, berättar Joacim Johansson som är vd på Astrid Lindgrens Värld.

På mötet berättade han, tillsammans med Astrid Lindgrens barnbarn Nisse Nilsson, om hur parken tvingades stänga efter att polisen tolkat regeringens förordning om folksamlingar.

Hoppas på stöd från riksdagen

– Jag hoppas att våra politiker i riksdagen tar med sig frågan, och tittar på hur stödpaket och regler inte är anpassar för vår verksamhet, säger Joacim Johansson.

Vimmerby-bördiga riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) var en av deltagarna, och hon var upprörd över situationen som bland annat temaparken hamnat i.

– Jag kan inte begripa hur polisen kan göra en sådan bedömning, att man räknar samman föreställningarna trots att de är på olika scener. Där behöver man se över tillämpningen av reglerna så man inte slår ut en hel verksamhet på det här viset, säger hon.

Oro för framtiden

Även om parken kommer klara årets bakslag med hjälp av sparat kapital från tidigare år, så måste en förändring ske för att parken ska kunna överleva på sikt, enligt Joacim Johansson.

– Vi tänker redan på 2021, men säg att restriktionerna skulle vara kvar och vi inte skulle kunna öppna som vi tänkt. Då kan jag inte se att vi kommer att klara det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer