Gustavo Rocha Medina är eldsjälen i Alvesta Motorklubb. Foto: SVT

Alvesta Motorklubb får 5,2 miljoner från Arvsfonden – ska hjälpa unga på glid

Uppdaterad
Publicerad

Sedan sex år tar sig Alvesta Motorklubb an ungdomar som har hamnat eller riskerar att hamna snett i samhället. Nu får klubben stöd på drygt 5,2 miljoner kronor från Arvsfonden.

Projektet kallas ISIM, vilket står för integrering, självförtroende och identitetsskapande genom motorintresse. Syftet är att fånga upp ungdomar på glid och minska psykisk ohälsa, förebygga droganvändning och stärka framtidstron.

För den ideella klubben är stödet från Arvsfonden jätteviktigt.

– Vi kan göra saker vi inte kunna tidigare, expandera verksamheten till skolan till exempel. Det finns ungdomar som går igenom hela skolan utan att lära sig läsa eller skriva, jag vill lära dem att de inte är värdelösa, att vi alla är bra på olika saker, säger Gustavo Rocha Medina, eldsjälen bakom klubben och projektet.

Erbjuder alternativ

Han började halvt på skoj ta in ungdomar som stod utanför samhället för ”att skruva lite” för sex år sedan. Sedan dess har projektet växt och med det nya stödet står ett gäng som lever rövare med epa-traktorer på tur.

Projektet har två delar där den första handlar om att ge ett inkluderande och drogfritt ”kvällshäng” och en andra om praktik- och rehabiliteringsverksamhet. Målgruppen är ungdomar mellan 15 och 25 år.

– Jag tror vi ligger rätt i tiden, vi har ett stort antal ungdomar som är i gråzonen och skapar problem på ett eller annat sätt. Alla passar inte in i en ishockeyklubb till exempel och föräldrarna kanske inte har råd heller.

Ställer hårda krav

Samtidigt ställer han krav på ungdomarna, de måste sköta sig och förtjäna sin plats, vilket de gör. Gustavo Rocha Medina berättar om fyra ungdomar som fått fasta anställningar mitt under pandemin och de ”hade inte ens betyg”. Och det blir många samtal om värderingar, kvinnosyn och rasism.

– Så fort man sliter attityden av dem är det bra folk också. Jag ställer motkrav, är stenhård men vi slösar nåt kopiöst med tillgångar i samhället. Jag vill sudda ut skillnaderna, vi är inte så annorlunda som vi ibland vill tro. Alla behövs.

Allmänna arvsfonden

Stöder årligen hundratals projekt över hela landet

Fördelade 799 miljoner kronor 2020

Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.