Under endast ett sekel gick Alvesta från att vara en bondby till Sveriges knutpunkt.
– När järnvägen kom så fanns det ju bara häst och vagn eller att gå till fots så järnvägen revolutionerade ju transportväsendet i hela Sverige. Det blev en slags smältdegel och man kan väl säga att moderniseringen av den svenska landsbygden startar i stationssamhällena, säger Lennart Johansson, historiker.
Säkrare för resenärer
Sedan 1909 har tågen rullat in här i Alvesta och under torsdagen invigs det nya rececentrum som ska göra det säkrare för resenärer att ta sig över spåren. Alvesta som tågstad växer och har en lång historia som Sveriges knutpunkt. Men att åka tåg idag, är inte riktigt samma sak som förr.
– Bekvämligheten och komforten var naturligtvis inte lika bra, tåget gick naturligtvis mycket saktare, det luktade säkerligen kol, järnvägen Växjö-Alvesta transporterade man mycket kreatur. Höns, grisar, även en del kor, man transporterade lik exempelvis, säger Lennart Johansson, historiker.
Gåbiljett
Och hade man inte råd med tågbiljett så fanns det andra sätt att ta sig mellan städerna.
– I järnvägarnas gryning så kunde man alltså köpa en ”gåbiljett”, järnvägarna byggdes ju mycket rakare än landsvägarna gjorde så det gick ju snabbare att gå på järnvägarna mellan Alvesta och Växjö än att ta den gamla krokiga landsvägen, säger Lennart Johansson.