Foto: TT

Andreas Carlsson: Avicii var en banbrytande visionär

Uppdaterad
Publicerad

Världen över haglar hyllningarna över Tim Bergling, Avicii, efter beskedet om att den 28-årige DJ:n och musikproducenten hittats död på ett hotell i Oman. På musikskolan AMB i Tingsryd sörjer många elever en stor förebild.

– Alla som drömmer om att bli låtskrivare i Sverige har förlorat en stor idol, säger musikproducenten Andreas Carlsson, en av skolans grundare.

Musikskolan Academy of Music and Business, AMB, höll under lördagen elevaudition i Vara inför öppnandet av den nya skolan på Västgötaslätten. Dagen efter Tim Berglings dödsbesked var det många som ville prata om hur artisten väckt deras intresse för musik.

– Det hamnade mycket på tapeten bland både elever och föräldrar. Avicii stod som en slags ikon för många elever och representerade att om man tror att man – kan så kan man, säger Magnus Lundin, vd för och en av grundarna till Academy Of Music And Business.

Avicii 1989-2018

Inspirerade unga

Tim Bergling, född i Stockholm, fick sitt stora genombrott med låten ”Levels” 2011. Hans debutalbum ”True” släpptes 2013 och innehöll världssuccé-singeln ”Wake me up”. När skolan i Tingsryd öppnade upp samma år var Avicii en tydlig trigger för unga människor att börja arbeta med musikproduktion, berättar Magnus Lundin.

– Hans låtar är fantastiska, han vågade stoppa in en banjo i en techno-houselåt. Han gjorde sin grej och fascinerar ju vem som helst, säger Magnus Lundin.

”Fruktansvärt tragiskt”

Producenten Andreas Carlsson, uppväxt i Tingsryd och också en av grundarna till AMB, kallar Avicii för ”en stror trendsättare och en musikalisk visionär av rang”.

– Avicii gick från i princip ingenting till att stå som headline på stora festivaler världen över. Han var banbrytande och har inspirerat alla våra elever mer eller mindre. Alla som drömmer om att bli låtskrivare i Sverige har förlorat en stor idol, det är fruktansvärt tragiskt, säger Andreas Carlsson.

– Om Tim fått fortsätta hade han nog plogat upp en hel del nya spår. Han var en person som vidgade väg för både svensk och internationell musik, säger Andreas Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet