Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
My Johansson med sina två amstafftikar. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Hunduppfödaren My: Säljare och köpare måste ta större ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Hundar av kamphundstyp står bakom flest attacker mot andra hundar, visar forskning från Linneuniversitetet. Amstaffuppfödaren My Johansson i Växjö menar att alla inte är lämpade att äga en kraftfull hundras och hon sållar rejält när hon ska sälja sina valpar.

Hundtyper som historiskt avlats för hundslagsmål är överrepresenterade i docent Sirkko Saaarenbos två större studier om hundars angrepp mot andra hundar.

I Växjö driver My Johansson en mindre kennel med renrasig amstaff. Hon beskriver hundtypen som livlig och envis och säger att den kan ha låg tolerans mot andra nya hundar. Hon är därför noga med vilka hon säljer till för att hundarna ska komma i rätta händer och menar att både uppfödare och valpköpare behöver ta ett större ansvar.

– Det krävs hundvana och erfarenhet. Jag sållar väldigt rejält. Det är många som hör av sig men många får inte ens hälsa på, för det känns inte bra. Många vill ha dem bara för att de är fina och är inte beredda på det jobb som krävs, och det funkar ju inte, säger hon.

Oseriösa uppfödare avlar blandraser

Amstaff härstammar från pitbullterriern, som avlats fram för kamp, men klassas idag som en utpräglad sällskaps- och familjehund. Men intresset för hunden har gjort att oseriösa uppfödare avlar fram många blandraser som inte mentalitetstestas, menar My Johansson.

– De tänker inte riktigt på hälsa och mentalitet utan vill bara få fram amstaffliknande hundar. Och då är man kanske inte heller så noga när man väljer valpköparna. Alla är kanske inte lämpliga att ha den här rasen, säger hon.

SKK: Olyckor beror på ägarna

Hans Rosenberg på SKK

Hundägarnas riksorganisation Svenska Kennelklubben anser att hundars beteende styrs av ägaren och att majoriteten av de olyckor som sker beror på brister hos hundägaren.

– Dessutom verkar anmälningsbenägenheten större när det kommer till så kallade kamphundar, säger Hans Rosenberg, SKK:s presstalesperson.

Klubben är inte för ett obligatoriskt hundkörkort, utan rekommenderar utbildning för både hund och ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet